Barnkonsert med Peter och vargen, 1:a februari 2015 16.00 i Missionskyrkan

SLUTSÅLT!

Favoritsånger från Pippi, Emil, Madicken m. fl
"’Ja, tiden går och man börjar bli gammal’, sa Pippi. ’Fram på höstkanten fyller jag tio år, och då har man väl sett sina bästa dar.’"

Uppsala Blåsarsinfonietta inleder det nya året med en stor familjekonsert.
 Gästsolister är alla de fantastiska unga sångarna från årskurs 3 och 4 vid Uppsala Musikklasser.

På programmet står odödliga sånger ur Astrid Lindgrens filmer – musikskatter signerade Ulf Björlin, Georg Riedel och Jan Johansson. Uppsala musikklassers unga sångare framträder som solister och som kör i musik från Pippi, Madicken, Emil, Saltkråkan m fl.

Vi ägnar en hel konsert åt musik som sätter igång fantasin. Föreställningen inleds med den ryska musiksagan om Peter och Vargen där Marika Lagercrantz berättar historien tillsammans med orkesterns instrument som gestaltar de olika karaktärerna.

Utöver detta framträder Klara Blomgren, en av orkesterns yngre musikanter, som solist med orkestern i Trumpeter’s Lullaby av Leroy Anderson.

Uppsala Blåsarsinfonietta är en orkester där man lyckas kombinera spelglädje med hög ambitionsnivå. Orkestern består av musiker med väldigt olika bakgrund där man tillsammans skapar harmoni.

Marika Lagercrantz

Marika Lagercrantz har sedan mitten av 70-talet verkat som skådespelare, regissör och dramatiker för både scen och film. Som filmskådespelare har Lagercrantz medverkat i en mängd svenska långfilmer och TV-dramer. Bland de roller hon gjort kan nämnas rollen som miljöaktivist i TV-serien Blueprint (1992), huvudrollen som Rita i Drömmen om Rita (1993), rollen som lärarinna i Bo Widerbergs Lust och fägring stor (1995) och rollen som åklagare i TV- serien Emma åklagare (1997). Hon har senare även medverkat i bland annat Män som hatar kvinnor (2009).

Under sin karriär har Lagercrantz belönats med och nominerats till flera priser. 1993 mottog hon filmtidskriften Chaplins pris för sina stridbara kvinnoroller och 1994 nominerades Lagercrantz till en Guldbagge i kategorin Bästa skådespelerska för sina insatser i filmerna Drömmen om Rita och Morfars resa. För sina insatser i Lust och fägring stor belönades hon med en Silverdelfin vid en filmfestival i Troia och nominerades även till en Guldbagge för samma rollprestation. Marika Lagercrantz var 2011–2014 kulturråd på Sveriges ambassad i Berlin.

Uppsala musikklasser

Uppsala Musikklasser har funnits i över 30 år och består idag av sångklasser i årskurserna 3-9 samt musikklasser på Katedralskolan, som är en av Uppsalas gymnasieskolor. Skolan är en friskola som drivs av Stiftelsen Uppsala Musikklasser och verksamheten erbjuder undervisning med inriktning både på sång och orkesterspel. Från och med hösten 2010 finns Uppsala Musikklasser i det anrika Seminariet som ligger i Luthagen i centrala Uppsala.

Musikklasserna har till stor del en konserterande verksamhet som förutom årliga vårkonserter i Universitetsaulan och Luciakonserter i Domkyrkan även gör musikaler och stora körverk som Mozarts och Brahms Requiem med orkester och professionella sångsolister. Musikklasserna har även samarbeten med andra musiker, som nu med Uppsala Blåsarsinfonietta, och tidigare har vi haft konserter med bl.a. Peter Mattei, Olle Persson, Trio X och Veronica Maggio.

Leif Karlsson, UBS konstnärlige ledare
Efter 4 års musikhögskoleutbildning med inhopp i Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgssymfonikerna, Stockholmsoperan och Kungl. Filharmoniska orkestern fick Leif Karlsson 1979 anställning som soloslagverkare i Västerås Symfoniorkester. Vid samma tid startades ensemblen Kroumata med Leif Karlsson som en av grundarna Sedan dess har han tillsammans med Kroumata rest världen runt för att sprida svensk kultur och framföra svensk musik. Solistuppgifter med Los Angeles Philharmonic, Berliner Symphoniker, WDR Rundfunkorchester, Göteborgssymfonikerna, Islands Symfoniorkester, Sveriges Radios Symfoniorkester och Lahti Symfoniorkester. Sedan 1997 är Kroumata Kulturambassadörer och har tilldelats Positiva Sveriges Hederspris.

Under åren har Leif Karlsson tillsammans med musikerna i Kroumata uruppfört över 200 verk. Kroumata har också spelat in nitton CD-skivor, däribland Sveriges allra första digitala CD, inspelad i Göteborg år 1983.

Leif Karlsson är i dag den ledande slagverkaren med historisk inriktning i Sverige. Han återfinns på inspelningar med Per Gross, Kerstin Frödin och har deltagit som musiker vid internationella statsbesök tillsammans med Kungen och Drottningen.

Leif Karlsson har varit chef för Nordiska kammarorkestern, general manager för KammarensembleN, undervisat vid Framnäs Folkhögskola samt vid Musikhögskolan i Piteå. Som dirigent arbetar han regelbundet med: Norrlandsoperan, Eskilstuna Symfoniorkester, Ingesunds symfoniska blåsensemble, Bergslagens kammarsymfoniker, Norrbottens ungdomssymfoniker och Gislaveds symfoniorkester. Leif arbetar nu som konsulent vid Kultur i Väst.
Program

Peter och vargen

- PAUS -

Overtyr till Candide
Trumpeters Lullaby
Vår på Saltkråkan
Sommarsång
Här kommer Pippi Långstrump
Piluttavisan
SjörövarFabbe
Kattvisan
Hujedamej

SLUTSÅLT!

Medverkande