Rymdkonsert, 17 november 2013 kl 18.00 i Missionskyrkan

Biljetter
Biljetter kan köpas antingen i dörren för 150:- eller via förköp för 120:-. Barn upp till och med 15 år går gratis.
Förköp finns tillgängligt antingen genom att skicka ett mail till info(at)ubs.nu och berätta hur många biljetter man vill ha. Vi kommer då skicka ett mail tillbaka med betalningsinformation och lägger sedan biljetterna i kassan vid entrén. Detta beställningssätt är tillgängligt t.o.m. 13 november.
Man kan också gå till Nylund & Son på Alsikegatan 2 i Uppsala och köpa biljetter. Notera dock att man där måste betala med kontanter.

Rymdkonsert med Uppsala Blåsarsinfonietta
Kanske hade historien behandlat Gustav Holsts mästerverk annorlunda om han behållit originaltiteln 'Sju stycken för stor orkester'. Musiken står självklart stadigt på egna ben men det fantasieggande slutliga namnet 'Planeterna' har säkert bidragit till att placera orkestersviten om våra närmaste himlakroppar bland 1900-talets mest spelade verk, en popularitet som håller i sig in i 2000-talet.

Planeterna är ett stycke i sju satser, en sats för varje då känd planet förutom jorden. Holst inspirerades av hur planeterna enligt astrologin påverkar det mänskliga psyket och satserna spänner över ett brett känslospektrum, från den haltande femtakten i Mars obönhörliga krigsskildring, via Venus meditativa fredsbudskap och Jupiters feststämning till Saturnus förebådande av ålderns höst och Neptunus mystik. En fantastisk musikalisk resa tillsammans med en av giganterna inom engelsk blåsmusiktradition.

Trots att Planeterna skrevs i förra seklets barndom, 1914-1916, så känns musiken modern och tillgänglig. Framför allt Mars har använts flitigt som filmmusik och steget till konsertens andra stycke känns därför kortare än man kan tro vid första anblicken. Filmen Star Wars kom 1977 och den episka rymdsagan ackompanjerades av minst lika episk musik komponerad av John Williams. Vi kommer att bjuda på en svit med flera av de mest kända temana ur filmerna, utvalt och orkestrerat av Johan de Meij.

Leif Karlsson
Efter 4 års musikhögskoleutbildning med inhopp i Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgssymfonikerna, Stockholmsoperan och Kungl. Filharmoniska orkestern fick Leif Karlsson 1979 anställning som soloslagverkare i Västerås Symfoniorkester. Vid samma tid startades ensemblen Kroumata med Leif Karlsson som en av grundarna Sedan dess har han tillsammans med Kroumata rest världen runt för att sprida svensk kultur och framföra svensk musik. Solistuppgifter med Los Angeles Philharmonic, Berliner Symphoniker, WDR Rundfunkorchester, Göteborgssymfonikerna, Islands Symfoniorkester, Sveriges Radios Symfoniorkester och Lahti Symfoniorkester. Sedan 1997 är Kroumata Kulturambassadörer och har tilldelats Positiva Sveriges Hederspris.

Under åren har Leif Karlsson tillsammans med musikerna i Kroumata uruppfört över 200 verk. Kroumata har också spelat in nitton CD-skivor, däribland Sveriges allra första digitala CD, inspelad i Göteborg år 1983.

Leif Karlsson är i dag den ledande slagverkaren med historisk inriktning i Sverige. Han återfinns på inspelningar med Per Gross, Kerstin Frödin och har deltagit som musiker vid internationella statsbesök tillsammans med Kungen och Drottningen.

Leif Karlsson har varit chef för Nordiska kammarorkestern, general manager för KammarensembleN, undervisat vid Framnäs Folkhögskola samt vid Musikhögskolan i Piteå. Som dirigent arbetar han regelbundet med: Norrlandsoperan, Eskilstuna Symfoniorkester, Ingesunds symfoniska blåsensemble, Bergslagens kammarsymfoniker, Norrbottens ungdomssymfoniker och Gislaveds symfoniorkester. Leif arbetar nu som konsulent vid Kultur i Väst.

Kommentarer och recensioner

  • avatar

    Leif Karlsson, dirigent

    "UBS är en orkester som har etablerat en egen klang och har solister ur de egna leden med individuella uttryck. Vid den nyligen genomförda konserten upplevde jag en koncentration och ett fokus av sällan skådat slag. Jag återvänder gärna till detta sköna gäng."
Ur programmet
Planeterna, Gustav Holst
Star Wars Saga, John Williams
2001 A space odyssey, Richard Strauss

Medverkande