The Queen Symphony

Söndagen den 28 november fick Uppsalapubliken ett unikt tillfälle att höra Queens låtar i symfonisk dräkt. Engelsmannen Tolga Kashif skapade The Queen Symphony för symfoniorkester med stor kör samt solister på violin, cello och piano år 2002 på beställning från skivbolaget EMI. Det är ett symfoniskt verk i 6 satser med utgångspunkt i Queens melodik och harmonik. Några av Queens hitlåtar bildar teman i symfonins satser, andra skymtar förbi som små citat och antydningar. Resultatet är en spännande timme som ger nya dimensioner till Queens rockvärld.

Brian May från gruppen Queen var mäkta imponerad av verket vid premiären i London år 2002. Han konstaterar att den som förväntar sig släta orkestreringar av Queens sånger kommer att få en stor överraskning, och fortsätter:

- Tänk dig en tonsättare med fantasin och kraften som hos Tjajkovskij, Holst eller Mussorgskij, och släpp honom lös bland hela spektrumet av Queens melodier, klanger och känslor, med en stor orkester och en stor kör. Då kommer du i närheten av startpunkten för denna symfoni.... Detta är ett verk av någon med ett unikt synsätt och en ny dröm.

På UKK är det ett arrangemang av The Queen Symphony för blåsorkester som framförs för första gången i Sverige av kombinerade styrkor från Uppsala Blåsorkester och Uppsala Blåsarsinfonietta, med Per Lyng som dirigent. Solister, kör och dansare gör produktionen komplett. Sammanlagt blir det ca 150 personer på scen!

Kommentarer och recensioner

  • avatar

    Lena, konsertbesökare

    "Måste säga att jag tycker att det är fascinerande att detta gäng amatörer fick ihop en sådan fin konsert som med Queen Symphony. Uppenbarligen höll publiken med, då den rungande applåden kändes evinnerlig."