Opera- och Balettkonsert, 24 mars 2013 kl 18.00 i Missionskyrkan

Opera- och Balettkonsert
Uppsala Blåsarsinfonietta har det stora nöjet att bjuda in till en konsert fylld med älskade verk från operans och balettens värld. Konsertens program består av orkesterverk från bland annat Romeo&Julia (Prokofiev) och Lohengrin (Wagner) samt de mycket omtyckta operakörerna ur Aida, Nabucco och Trubaduren (Verdi) som framförs tillsammans med Värmlands Nations Kör. Musiken kommer att ta oss med till vackra och dramatiska scener fyllda med både glädje och sorg. Och som vanligt när det gäller opera och balett är det tvära kast mellan känslorna!

Värmlands Nations Kör
Kören har en bred repertoar som innefattar bland annat snapsvisor, psalmer, populärmusik, folkmusik, klassisk musik och världsmusik har funnits med på repertoaren de senaste åren. Bredden är en naturlig följd av medlemmarnas olika bakgrund, och att kören ständigt förnyas när gamla studenter flyttar över i publiken och nya studenter kliver fram i stämmorna. Genom åren har också den glada och tillåtande stämning som präglar kören uppstått, och funnits med som en röd tråd genom turnéer, gasker, konserter och skivinspelningar.

Leif Karlsson
Efter 4 års musikhögskoleutbildning med inhopp i Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgssymfonikerna, Stockholmsoperan och Kungl. Filharmoniska orkestern fick Leif Karlsson 1979 anställning som soloslagverkare i Västerås Symfoniorkester. Vid samma tid startades ensemblen Kroumata med Leif Karlsson som en av grundarna Sedan dess har han tillsammans med Kroumata rest världen runt för att sprida svensk kultur och framföra svensk musik. Solistuppgifter med Los Angeles Philharmonic, Berliner Symphoniker, WDR Rundfunkorchester, Göteborgssymfonikerna, Islands Symfoniorkester, Sveriges Radios Symfoniorkester och Lahti Symfoniorkester. Sedan 1997 är Kroumata Kulturambassadörer och har tilldelats Positiva Sveriges Hederspris.

Under åren har Leif Karlsson tillsammans med musikerna i Kroumata uruppfört över 200 verk. Kroumata har också spelat in nitton CD-skivor, däribland Sveriges allra första digitala CD, inspelad i Göteborg år 1983.

Leif Karlsson är i dag den ledande slagverkaren med historisk inriktning i Sverige. Han återfinns på inspelningar med Per Gross, Kerstin Frödin och har deltagit som musiker vid internationella statsbesök tillsammans med Kungen och Drottningen.

Leif Karlsson har varit chef för Nordiska kammarorkestern, general manager för KammarensembleN, undervisat vid Framnäs Folkhögskola samt vid Musikhögskolan i Piteå. Som dirigent arbetar han regelbundet med: Norrlandsoperan, Eskilstuna Symfoniorkester, Ingesunds symfoniska blåsensemble, Bergslagens kammarsymfoniker, Norrbottens ungdomssymfoniker och Gislaveds symfoniorkester. Leif arbetar nu som konsulent vid Kultur i Väst.

Kommentarer och recensioner

  • avatar

    Leif Karlsson, dirigent

    "UBS är en orkester som har etablerat en egen klang och har solister ur de egna leden med individuella uttryck. Vid den nyligen genomförda konserten upplevde jag en koncentration och ett fokus av sällan skådat slag. Jag återvänder gärna till detta sköna gäng."
Overtyr från Lätta Kavalleriet
Elsas procession ur Lohengrin
Svit ur Romeo och Julia

-PAUS-

Förspel till tredje akten ur Lohengrin
Våren (Värmlands Nations Kör)
Smideskören ur Trubaduren
Fångarnas kör ur Nabucco
Triumfmarschen ur Aida

Medverkande